Voorzitter Jouke de Vries van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen houdt de eerste Binnenhoflezing. Hij doet dit volgende week woensdag 7 juli om 17.00 uur in de Balzaal van Paleis Lange Voorhout in Den Haag. In zijn lezing gaat dr De Vries in op polarisatie, versplintering en verlamming in de Nederlandse politiek. De lezing is rechtstreeks te volgen via: binnenhoflezing.nl.

Politiek Den Haag discussieert over macht en tegenmacht. Vele pijlen werden tot voor kort gericht op minister-president Mark Rutte. Prof. De Vries gaat in zijn lezing in op de vraag wat er nu precies aan de hand is: welke structurele ontwikkelingen kunnen de ontwikkelingen in de Nederlandse politiek het best verklaren?

Prof. De Vries studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden en was de eerste decaan van Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Die bracht hij tot grote bloei. Daarna richtte hij voor de Universiteit van Groningen de Campus Friesland op en geeft hij nu leiding aan de Universiteit van het Noorden. Als politicoloog publiceerde hij onder andere over het kabinet-Den Uyl, de Paarse kabinetten en de Revolte van Fortuyn.

Hommage

Met de Binnenhoflezing wil Schinkelshoek & Verhoog (S&V) een bescheiden hommage brengen aan dit eeuwenoude regeringscentrum, waarvan de grootscheepse renovatie binnenkort volgt. Wegens het coronabeleid is de opzet van deze eerste editie zeer beperkt.

‘Helaas kunnen we slechts een handjevol mensen ontvangen’, licht Gert Jan Verhoog toe. ‘Toch willen we dit moment aangrijpen nu de luiken van het land weer opengaan, de renovatie na het zomerreces begint en een schoorvoetende kabinetsformatie om duiding vraagt.’ Om met de Binnenhoflezing een breder publiek te bereiken zendt S&V de lezing rechtstreeks uit via internet: binnenhoflezing.nl.

Les mots sont allés

Na de Binnenhoflezing speelt celliste Amber Docters van Leeuwen les mots sont allés van Luciano Berio en Cello Suite No.1 in G major van Johann Sebastian Bach. Ze studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium en aan de Manhattan School of Music, werd onderscheiden met de President’s award en de Van Lier Award, is de eerste prijswinnaar van het Nationaal Cello concours 2008. Amber Docters van Leeuwen geeft wereldwijd recitals, eerder in onder andere Carnegie Hall in New York en het Concertgebouw in Amsterdam.

Aansluitend spreekt directeur Marcel Westerdiep van Escher in het Paleis. Hij licht het educatief programma van zijn museum toe dat bijzonder effectief is. Bovendien zal Eddy Habben Jansen het Binnenhof lof toezwaaien. Hij is co-auteur van Het Haagse Binnenhof | acht eeuwen centrum van de macht en oud-directeur van ProDemos.

 

Gert Jan Verhoog, 30 juni 2021